4 Aralık 2010 Cumartesi

NTV TARİH, DİPLOMASİ VE WIKILEAKS

Diplomasi yazım bu ayki NTV Tarih'te yayımlandı ve WikiLeaks gündemine düştü. Yazı aslında geçen bahardaki monşer tartışmaları için yazılmıştı ama başka gündem konularından kendine yer bulamamıştı. Demek ki yazıların da insanlar gibi bir kaderi ve herşeyin ama herşeyin bir zamanı var.


Diplomasi tarihi dersi verdiğim ve diplomasinin hangi aşamalardan geçerek bugüne geldiğini az çok bildiğim için ben sızan belgelerin içeriğine hiç şaşırmadım. Devletlerarası ilişkilerden söz ediyor olsak da elimizdeki malzeme insan; günahıyla sevabıyla, iradesiyle zaafıyla. Bu diplomasiyi bugün yıksanız, yarın sıfırdan yeni diplomasi yapsanız varacağınız nokta yine budur. Diplomasinin tamamı dedikodu değil elbet ama muhatabınızın iyi şaraba düşkünlüğü, serveti, cinsel tercihi, düşkün olduğu dolmakalem markası altın kıymetinde bilgidir.

Beni asıl dehşete düşüren, bu boyutta gizli bilginin sızdırılabildiği ve bu kadar çok sayıda alakasız insanın erişimine sunulabildiği çılgın bir teknoloji çağında yaşadığımıza bir kere daha aymış olmak. Şeffaflıktan yana biri olarak, üstelik çok ama çok az doğru bilginin dolaşımda olduğu sır dolu bir ülkenin güven(ce)siz vatandaşı olarak kendimin de WikiLeaks'i "yaşasın halkın bilgilendirilme hakkı" diye alkışlamamı beklerdim. Ama alkışlayamadım; şeffaf adaletleri kendinden menkul birilerinin ellerine böylesi kontrolsüz bir güç geçirmiş olmalarından hoşlanmadım.

3 yorum:

  1. söylemlerin, kelime kelime cümle cümle yazılıp kayda alınıp, depolanarak yıllar sonra veya bir zaman sonra ortaya tüm çıplaklığıyla çıkarılması dehşet verici. The Guardian da Assange ile yapılan bir röportaj var, onu okuyorum. bu tip kişilikleri de insan merak ediyor.

    YanıtlaSil
  2. "O zamanlar wikileaks yoktu" ama monşerlerin gizli tarihini okuyunca aydınlandım. ama bugünün diplomatlari icinde brezilya'nin gunesinde kavrulmus teni ile herkese gulucuk sacan kokteyl duskunu olani gormedim degil, guldum de. Kalemine sağlık, "okunabilir tarih dergisi"nde oyle guzel bir yazi okumak her zaman mumkun olmuyor dogrusu,

    YanıtlaSil
  3. Çok çok teşekkür ediyorum. Ne diplomatlar gördük değil mi? İyi olanları ayrı tutalım tabii:))

    Assange olayina ben çok mesafeli duruyorum gerçekten. WikiLeaks hiç bir yasaya, rejime veya kuruma hesap verebilir konumda değil çünkü. Demokrasi yaratma söylemi ile demokrasi açığını da büyütüyor.

    YanıtlaSil