11 Ağustos 2011 Perşembe

HİKMETLİ SÖZLER -İRONİK BİR YAZI


Hayat, daraldığınız bir anda içinizi ferahlatacak hikmetli söz konusunda da size cilveli bir oyun oynayabilir; benden söylemesi. Zannetmeyin ki payınıza her zaman Oscar Wilde, Ludwig Wittgenstein veya değişmez kişisel favorim Marcus Aurelius düşecek ve size "her şey nınnırındır, nınnırında nınnırına dönecektir. İnsan da nınnırına kadar nınnırınını arar" vezninde bir söz fısıldanacaktır. Benim mesela şu günlerde kendi kendime fısıldayıp durduğum hikmetli mantram şu: "Madem keranede sıkıştık kaldık..."

Yıllar yıllar önce Zuhal Olcay-Haluk Bilginer Tiyatrosu'ndan Jean Genet'nin Balkon oyununu seyretmeye gitmiştik. Haluk Bilginer, forslu bir emniyet amirini oynuyordu. Mesai bitiminde gönlünü eğlemek için gittiği genelevi kendi adamları kuşatıp, içeriye ateş etmeye başladıklarında bir anlık tereddüt yaşamıştı; dışarıdaki meslekdaşlarına mı katılsın içerideki dilberleri mi korusun... Sonunda tereddütü kulağını sıyırarak geçen bir kurşunun vızıltısı ile sona ermiş, silahını çekmiş, "madem keranede sıkıştık kaldık" diye bağırarak dışarıya ateş etmeye başlamıştı. O zaman gülüp geçtiğimiz replik, bugün bu sıcak, tozlu, sapsarı Ankara yazında bana müthiş bir iç ferahlığı veriyor.

Bir an tereddüt mü ediyorum, normalde kalkışmayacağım işlere kalkışır gibi mi oluyorum, "bir kadeh daha?" diye mi soruyorlar, Adam Ferguson ve imparatorluk makalem ile uğraşmak yerine canım blog yazısı mı yazmak istiyor... Duruyorum, derin bir nefes alıyor ve kendi kendime "madem keranede sıkıştık kaldık" diyorum; birden bütün kararsızlıklar ve suçluluk duyguları kayboluyor, yapacağım şey netleşiyor.

Kendinizi kaptırıp yüksek sesle söylemeyecekseniz size de tavsiye ederim.

4 yorum:

  1. :) güzelmiş artık benim de kitabımda yazacak...

    YanıtlaSil
  2. Yazsin yazsin :) Çeviriye ara verince mektup isterim :)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel, çok sevdim bu yazıyı. O söz bundan sonra buralarda da yankılanacak.

    YanıtlaSil
  4. Süperrr sevgili Peripatetic !
    Zaten senden öğrenince hem defterime yazdıydım hem de aklıma. Haklısın, sıkıntı dağıtan kötü durumlar için bir güzelleme gibi. Daha bir aydınlık ve kararlı kılıyor o anki durumu.
    Yalnız biraz üstüne bastırarak söylüyorum KERHANE yi hem de H harfini gırtlaktan arapça telaffuz ediyormuş kibi. Çok hoş oluyor.
    Ellerine düşünen aklına sağlık.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil