11 Ocak 2011 Salı

AKİL ÜLKE TÜRKİYE

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin yeni dış politika hedeflerini ve usullerini Üçüncü Büyükelçiler Toplantısı'nda açıkladı.

Gazeteciler günlerdir izlenimlerini yazıyorlar; yeni "vizyoner diplomasi"mize hayran mı olsunlar, şaşırıp kalsınlar mı bilemiyorlar. Türkiye'nin dış politikasına "insani" (humanitarian) boyut ekleniyor, komşularla beraber yeni bir dünya düzeni kuracağından bahsediliyor, 'akil ülke' olacağı konusunda teminat veriliyor.

Türkiye tarihinin karbon dioksit salınımı en yüksek dış politikasının mimarı Davutoğlu, gerçekleri olduğundan farklı algılamamız için onlara güzel, sloganvari isimler takıyor. Bu 'akil ülke' de onlardan biri. Milliyet'teki habere göre Türkiye'de 186 bin kadının kuması varmış. Hizbullah "İslam'da pişmanlık olmaz, ne pişman olucam" diyor. Davutoğlu dedi diye yaşamın sırrına ermemiz kısa vadede pek mümkün gözükmüyor.

Davutoğlu'nun "akil devlet" yerine "akil ülke" gibi bilene çok da anlamlı gelmeyen bir terim üretmiş olmasının sebebi ise bence Google! Evet, Google. Önce bir "wise state" diye arayın, sonra da "wise country" diye. "Wise country" deyince sadece Davutoğlu haberleri geliyor; "wise state" deyince Allah ne verdiyse.

Foto: burokrathaber

Aklımız böyle şeylere süper çalışıyor da bu bizi pek akil yapmıyor!

2 yorum:

  1. çok zekice bir tanımlama yapmışsın Peripatetic..

    YanıtlaSil
  2. Bana da akil denilebilir mi bu durumda hocam?

    YanıtlaSil