5 Ocak 2010 Salı

SAHİPSİZ ÜLKE VE AKSİ MORONLAR

2002 yılına kadar bazıları kendini bu ülkenin sahipleri zannediyordu. Sonra AKP geldi, rahat ettik; ülke sahipsiz kaldı. Hepimiz vahşi hayvan gibi takılıyoruz bu ormanda. Hak, hukuk, haklı olmak, başkasının hakkına tecavüz etmemek gibi kavramlar var olmaya devam ediyor da anlamları tamamen değişti. Üstelik korkarım ki bu kavramları artık tamamen zıt anlamlar temsil ediyor. Koskoca ülke oldu sana koskoca bir oxymoron.

Yıllar önce seyrettiğim Oscar filminde bir mafya babasını oynayan Sylvester Stallone, kendisine oxymoron'un ne anlama geldiğini öğreten dil bilgisi hocasının boğazına yapışarak "bana kimse aksi moron diyemez" diye bağrıyordu. Bugün Türkiye'de ortalık "aksi moron"dan geçilmiyor.

Daha bu sabah oxymoron'ların şahını bizzat,ben, kendim (!) yaşadım. Yokuş yukarı kaldırıma çıkarttığı arabasını ileri almak isteyen kadın şöför, tam da arkasından ben geçerken arabayı geriye doğru kaydırdı. Ben can havliyle, "ne yapıyorsun" der gibi bagaj kapağına pıt diye (belki de pat ama asla güm değil) eldivenli ellerimle vurunca kadın, bana camını açıp "biraz saygılı olun" diye bağırmasın mı! Yeri göğü inlettim ben de "Kaaldırımaaa paark ediyorrsuuun, arabanı geriye kaçırıyooorsuun, kaaldırımdaaa yürüyen yayayaa çarpmaak üzeresiiin, saygısızııın danikasısıın ve saygııı diyoorrrrrsunnnn. İnnnnn aşaağı bak ben sanaa saygılı olucaaam" diye.

Kadının şansına yanımda annemle babam vardı, beni dertop ederek ortamdan uzaklaştırdılar. Papatya çayı içirip, yoğurt tatlısı yedirdiler. Şimdi iyiyim, sakinim. Karşıma şu an yine aksi bir moron çıksa bir şeycik demem. Yarın için söz veremiyorum ama!

6 yorum:

  1. Ah ah. son zamanlarda kendi yaptıkları ile bu kadar barışık o kadar fazla insan var ki. Geçenlerde ben tunalı hilmi de yol ortasındayken ışık kırmızıya dönünce yerinden ok gibi üzerime fırlayıp bir de el kol hareketi yapan, yanında eşi oturan şahsa "ne yapıyorsun ezecekmisin beniiiii, şehir eşkıyasııııı" diye bağırmam gibi. Tunalı nın orta yerinde. Üzülme.

    YanıtlaSil
  2. Kötü bir tecrübe olmuş. Aksi moronsuz bir gün daha geçirebilirsin umarım. Gerçi günümüz şartlarında bu son derece güç görünüyor. Bu arada mesajını bekliyorum. :) Merak ettim doğrusu.

    YanıtlaSil
  3. ben hikayenin sonuna güldüm doğrusu: seni öyle mırnav kedi olarak düşününce...

    aksi gibi moron muyum, neyim?

    YanıtlaSil
  4. Evet evet sağ olun! Epeydir sakinim, bugün arabayı muayeneyi götürürken iki kaza, bir kavga gördüm, tırstım.

    YanıtlaSil
  5. Magandalar her yerde var. Kırmızı ışığa 100-150 metre kalmışken beni sollamak için ard arda kornaya basan magandalarla hep karşılaşıyorum. Ama af buyrun AKP'nin başa gelmesiyle on yıllardır var olan magandalar arasında bağ kuramadım?!?! açıklarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  6. Baştaki kişinin var olan hukuk sistemini değiştirmeden önce aşağılayan konuşmalar yapmasının halk üzerinde kuralsızlığa yönelme konusunda teşvik edici bir unsur olduğunu bence size ben anlatmayayım, önyargı gibi olur. Çok okumayı seven birisiniz belli, Cicero'nun Cumhuriyet Üzerine kitabı bu durumu süper anlatıyor...

    YanıtlaSil