23 Ağustos 2009 Pazar

LIBRAIRIE DE FRANCE


Eylül ayının sonunda New York'un kültür hayatından bir yıldız kayacak. Fifth Avenue'daki Rockefeller Center'ın kocaman binalarının gölgesinde kalmış Librairie de France , kepenklerini son kez indirecek. 1980'lerden bu yana, zincir kitabevleri ile rekabet etmekte zorlanan, New York'un, Fransa'da basılan Fransızca kitapları satan bu son kitabevi, kirası yıllık 360.000 dolardan 1.000.000 dolara (yanlış okumuyorsunuz) çıkınca tarihi mekanından çıkıp, sanal ortama geçmek zorunda kalmış.

Selanik'ten göç eden Isaac Molho, 1935 yılında, yeni binalarının kiracıları arasında Avrupalılar'ın da olmasını arzulayan David Rockefeller'ın davetiyle, Fransız kültür ve edebiyatını New Yorklular'a sunma hizmetini, bu gösterişli cazibe merkezinde sürdürmeye karar verir. Molho, II. Dünya Savaşı boyunca, Nazi işbirlikçisi Vichy hükümetinin baskısından kaçan Fransız yazarların kitaplarını basabilmek için kitabevinin yanı sıra bir de basımevi işletir. "Küçük Prens"in babası Antoine de Saint-Exupéry'nin "Pilote de Guerre" (Savaş Pilotu) kitabını Molho basar. Gallimard tarafından basılan Küçük Prens'in ise Amerika'da tanınıp satılmasında ve yazıldığı dilde okunmasında, Librairie de France'ın hiç tükenmeyen Küçük Prens stoklarının ve posterlerinin büyük katkısı olur.


Bugünlerde, sayısız Amerikalı ve Fransız, dükkan kapanmadan Molho ailesine saygılarını sunmak ve tezgah üzerinde duran defteri imzalamak için, 610 Fifth Avenue adresine son ziyaretlerini gerçekleştiriyorlar. Tasfiye indiriminde, bazı cep kitaplarının hala 21 dolar olması, insana tabii bu hikayenin böyle sonlanmasının kaçınılmaz olduğunu düşündürmüyor da değil. Belli ki artık sürdürülmesi mümkün olmayan bir işletme modeli bu. Yine de saygıyı, hiç bir şey için değilse bile, savaş sırasında bastığı romanlar için hak ediyor. Nicolas Sarkozy'nin, geçen Eylül ayında "Amerikalı dostları" ile Rockefeller Center'de yemek yedikten sonra, Molho ailesi tarafından kendine yazılan onca yardım talebi mektubuna rağmen, kitabevine uğramamış olması inanılır gibi değil.

5 yorum:

  1. herşey büyük, gösterişli, modern...you've got mail filminin konusu gerçeklerimiz artık. Oysa o filmi ilk izlediğimizde bu tehlikeyi algılayamamıştık. fakat hala beyoğlu istiklal caddesinin üzerinde küçük bu tarz dükkanlar var, ve tabi sanal alemden devam edecek olmaları bir teselli.

    YanıtlaSil
  2. Bu arada ben bir Kindle hayranıyım. Kitap, kalem, defter cok sevmeme ragmen her okudugum kitaba sahip olmak istemedigime ve hafiflemek gerektigine karar verdim. Kindle Kindle Kindle!

    YanıtlaSil
  3. hmmmm...yoksa alındı mı? ben meraklı insan...

    YanıtlaSil
  4. Elektronik çağında olsakta ben hala kitabı kitaptan okuma taraftarıyım..Onun kokusu,sayfa sesi,üzerine not alma,sayfa kıvırma tadını başka hiç bir şekilde alamaz insan..
    Küçük prens kitabına bayılırdım çocukken...Tekrar okuyasım geldi..
    Sarkozy'e gelince..Carla'nın gölgesinden bile korkan bu adam,boy gösterecekleri başka bir davet için gitmemişlerdir.
    O adam zaten şizofren bence..Yardım,destek işlerinden pek anlamaz...
    Sevgiler,Şebnemden...

    YanıtlaSil
  5. Daha Kindle almadim ama (ben de inanamiyorum kendime) kapildim cazibesine. Bir de tabii kitaplari ile seyahat etmek zorunda olanlar icin bulunmaz bir nimet... Tabii yine de guzel bir kitabin yerini hic bir sey tutamaz...

    Sarkozy de dunyadaki "kifayetsiz liderler" egilimin asal bir elemani. Fransa'daki politkanin da bizimkinden hic bir farki yok. Italya keza... Ve butun bu kotu ornekleri bize "normal" diye gosteriyorlar. Bu arada Sarkozy gecen hafta kendinen 13 yas kucuk eski top model karisini elinden kacirmamak icin cilgin gibi spor yaparken bayilip hastanelik olmus... (Sebnemden'e: Sizi burada gormek beni cok mutlu etti.)

    YanıtlaSil